31 Mayıs 2010 Pazartesi

pastırma yapılışı

Pastırma Yapılışı
Malzemeler
en az 1 kiloluk bir et parçası (Sırt bölümünün sinirsiz ve mümkün olduğu kadar az yağlı ya da yağsız yerinden kesilen )
toz durumuna getirilmiş çemen tohumu,
tuz,
sarımsak
kırmızı biber.

Pastırma Yapılışı, Pastırmanın Yapılışı, Pastırma Yapılışları, Pastırma Yapılışı

Önce et parçası, ya da parçaları bolca tuzlanır. Özel şekilde hazırlanmış tahta kalıplar içerisinde dövülerek bastırılır. Birkaç gün sonra bastırma kalıplardan alınır, sudan geçirilerek tuzunun bir kısmının giderilmesi
işlemi sağlanmış olur.Sonra özel olarak hazırlanmış bir yerde kurutulur. Başka bir yanda dövülerek un durumuna getirilmiş çemen tohumuyla sarımsak, kırmızı biber ve tuz bir bulamaç kıvamına getirilir.Halk
arasında çemen diye de anılan bu bulamaç dövülerek bastırılmış olan et parçasına iyice sıvanır. Ete sürülen bu bulamaç ete hem hoş bir koku verir, hem de uzun süre bozulmadan saklanmasını, sağlar.
Pastırma genelde sonbahar mevsimine doğru yapılmaktadır. Tuzlanmış ve çemene bulanmış etler bu sonbahardaki son sıcaklarda (pastırma yazında) güneşe karşı ve rüzgârlı bir yerde tutulur ve bu şekilde
kurutularak olgunlaşır, yani pişer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder