31 Mayıs 2010 Pazartesi

Sucuk yapılışı

Sucuk Yapılışı
Malzmeler:
1 kg. koyun eti
15 gr. karabiber
25 gr. tuz
25 gr. sarımsak
10 gr. kimyon


Sucuk Yapılışı,sucuğun yapılışı,sucuk yapılışları

Sucuk, dövme veya alelade şeklinde yapılır. Sucuk için genelde koyun eti tercih edilir.Etin yağlı , but kısımlarından parçalar kesmeli, sinir ve zarlarını çıkarmalıdır. Et kıyma makinesinden iki defa çekildikten
sonra kullanılmalıdır veya dövme sucuk yapılacaksa, havana koymalı, pestil oluncaya dek dövmelidir.Baharat, tuz, sarımsak dövme etle karıştırıp iyice yoğurmalı ve bir gece dinlendirilmelidir. Ertesi gün,
tekrar elden geçirip bir daha yoğurduktan sonra, et makinesine takılan (Bumbar hunisi) yardımıyla dolma ameliyatına başlanır. Alınan temiz ve kokusuz koyun kursaklarına, içinde boş hava kabarcıkları
kalmıyacak şartıyla dikkatle doldurulur.Uygun boylarda, mesela 30 - 40 santimetrede kursaklar boğulur ve iki uçları sicimle bağlanır.İtinalı sucukların imalinde her dizi sucuğu ayrı ayrı kaynar suya batırıp
hemen çıkarmalı ve bezle iyice kurulanmalıdır. Ve halka sucukları ayrı ayrı bezlere sarmalıdır.Ertesi günü, tekrar açıp sucukların üzerlerini silmeli ve yine tülbentlerini sararak serin bir mahalle asmalıdır.
Böylece, arada yoklayarak ve bezleri değiştirerek üç dört gün bırakmalı. Sonra, daha müsait yükseklikte sırıklara, karınlarından asmalı. Ve ara sıra kursakları zeytin yağiyla yağlamalıdır. Uçlarına kadar
,kuruduktan sonra, sırıklardan alınıp içeride yüksek yerlere asarak kıvamını alana dek kurumaları için bu işlemi uygulamaya devam ettirilimelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder