31 Mayıs 2010 Pazartesi

Tarhana yapılışı

Tarhana Yapılışı
Malzemeler
1,5 kg. taze kırmızı biber
1,5 kg. kuru soğan
1 demet maydanoz
Yarım çay bardağı tuz
2 kg. domates
1 demet dereotu
1 yemek kaşığı tuz (hamuruna)
2 kg. süzme yoğurt
Aldığı kadar un

HAZIRLANMASI:

Tarhana Yapılışı, Tarhananın Yapılışı, Tarhana Yapılışları, Tarhana Yapılışı
Öncelikle soğanları halka halka doğrayıp tencerenin dibine yerleştirin.Üzerine 1 parmak eninde doğradığınız kırmızı biberleri, küp küp doğradığınız domatesleri dizin.Yıkadığınız maydanoz ve dereotlarını
doğramadan demet halinde en üste yerleştirin.Üzerine tuzu serpin ve kapağı kapalı halde en kısık ateşte kaynamaya bırakın.Kaynamaya başladıktan sonra kapağını açın.İyice piştikten sonra demet halindeki
maydanoz ve dereotunun suyunu elinizle süzüp atın ve tencereyi bir kenarda iyice soğuyuncaya kadar bekletin.Malzemeniz iyice soğuduktan sonra kevgirden geçirin ve geriye kalan posayı atın.
Unu bir kaba boşaltın ve ortasını havuz biçiminde açın.İçine süzme yoğurdu,tuzu ve kevgirden geçirilmiş malzemeyi ekleyip yoğurun.Hamurunuzun kıvamı çok sert olmalıdır.Hazırladığınız hamuru oldukça
derin bir kaba(mutfak kabına) yerleştirin,mutfak kabının üzerini temiz bir bezle örtün ve 10 gün boyunca sabah-akşam 2-3 dk. yoğurun.(Soğuk havalarda 12-13 gün boyunca yoğurun.)
10 gün boyunca süren yoğurma işleminizi de tamamladıktan sonra, koyabileciğiniz bir yere temiz büyükçe bir örtü serin.Örtüye, hamurunuzdan parçalar kopartıp avucunuzun içi ile yassılaştırarak dizin.
Koparttığınız parçalar ne kadar küçük olursa kurutma ve ufalama işleminiz de o kadar kolay ve başarılı olur.Büyük parçalar halinde kurumaya bırakırsanız dışı kolay kurur ama içi yaş kalır.Yoksa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder