31 Mayıs 2010 Pazartesi

Tarhananın yapılışı

Tarhananın Yapılışı
Malzemeler
1-1,5 kg. taze kırmızı biber
1-1,5 kg. kuru soğan
1 demet maydanoz
Yarım çay bardağı tuz
2 kg. domates
1 demet dereotu
1 yemek kaşığı tuz (hamuruna)
2 kg. süzme yoğurt
Aldığı kadar un

Tarhana Yapılışı, Tarhananın Yapılışı, Tarhana Yapılışları, Origami Yapılış

Öncelikle soğanları halka şeklinde doğrayıp tencerenin dibine yerleştirin.Üzerine bir parmak eninde doğradığınız kırmızı biberleri, küp şeklinde doğradığınız domatesleri dizin.Yıkadığınız maydanoz ve dereotlarını
doğramadan demet halinde en üste yerleştirin.Üzerine tuzu serpin ve kapağı kapalı halde en kısık ateşte kaynamaya bırakın.Kaynamaya başladıktan sonra kapağını açın.İyice piştikten sonra demet halindeki
maydanoz ve dereotunun suyunu elinizle süzüp atın ve tencereyi bir yerde iyice soğuyuncaya kadar bekletin.Malzemeniz iyice soğuduktan sonra kevgirden geçirin ve geriye kalan posayı atın.
Unu bir kaba boşaltın ve ortasını havuz biçiminde açın.İçine süzme yoğurdu,tuzu ve kevgirden geçirilmiş malzemeyi ilave edip, yoğurun.Hamurunuzun kıvamı çok sert olmalıdır.Hazırladığınız hamuru oldukça
derin bir kaba(mutfak kabına) yerleştirin,mutfak kabının üzerini temiz bir bezle örtün ve 10 gün boyunca sabah ve akşam 2-3 dk. yoğurun.(Soğuk havalarda 12-13 gün boyunca yoğurun.)
10 gün boyunca süren yoğurma işleminizi de tamamladıktan sonra, koyabileciğiniz bir yere temiz büyükçe bir örtü serin.Örtüye, hamurunuzdan parçalar kopartıp avucunuzun içi ile yassılaştırarak dizin.
Koparttığınız parçalar ne kadar küçük olursa kurutma ve ufalama işleminiz de o kadar kolay ve başarılı olur.Büyük parçalar halinde kurumaya bırakırsanız dışı kolay kurur ama içi yaş kalır.Yoksa
ufalamakta güçlük çekersiniz.Örtüye dizme işleminiz bittikten sonra, yaklaşık 12 saat ön yüzünü kurumak üzere bırakın.Daha sonra tersini çevirin ve yine 12 saat kadar kurutun.
Kurutma işlemi hava sıcaklığına göre değişebilir.Kuruyup kurumadığını anlamak için bir parçayı avuçlarınızın içine alın ve ufalamaya çabalayın.Elinize yapışmadan un haline geliyorsa bir sonraki işleme hazır
demektir.Kuruttuğunuz parçaları toplayın ve mutfak robotu yardımıyla küçük parçalara ayırın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder